Výživa zeleniny
Celková spotřeba čistých živin dodaných minerálními hnojivy loni (2012) klesla z předloňských 110 kilogramů na hektar na 68 kilo na hektar zemědělské půdy.
Pro potřebu hnojení – odběr živin na 1 t produkce
Druh |
Dusík (N) |
Oxid fosforečný (P2O5) |
Oxid draselný (K2O) |
Oxid vápenatý (CaO) |
Oxid hořečnatý (MgO
|
6,5 |
2,29 |
10,2 |
7 |
2,5 |
|
3,57 |
1,31 |
4,28 |
4 |
0,95 |
|
4 |
1,6 |
4,8 |
2,8 |
0,5 |
|
3 |
1,1 |
3,6 |
3,4 |
0,8 |
|
5 |
4 |
7,8 |
2,8 |
0,5 |
|
4 |
3,82 |
8 |
5,6 |
1,66 |
|
2,2 |
0,92 |
4,8 |
1,4 |
1,33 |
|
1,67 |
1,53 |
2,88 |
0,94 |
0,83 |
|
2,75 |
0,87 |
3,6 |
3,15 |
0,42 |
|
2,75 |
0,87 |
3,6 |
3,15 |
0,42 |
|
2,67 |
1,53 |
4 |
2,34 |
1.11 |
|
2,8 |
1,14 |
5,64 |
2,88 |
0,5 |
|
2,2 |
0,92 |
4,8 |
1.12 |
0,4 |
|
4,75 |
1,72 |
4,8 |
1,4 |
1,58 |
|
9,2 |
2,5 |
7,2 |
9,1 |
1,66 |
|
8 |
2,52 |
7,92 |
6 |
1,66 |
Ovlivnění výživy
Délka vegetace (čím kratší, tím náročnější na přístupné živiny – hlavně rané druhy zeleniny)
Teplota – nízká teplota - špatný příjem fosforu
Světlo – při nedostatku světla - vyšší příjem draslíku
Ovlivnění pH
Vápnění – zvýšení pH o 1 stupeň – 2 t páleného vápna/ha těžké půdy
1,7 t/ha středně těžké
1 t/ha lehké
Organické hnojení
Na zelí, květák – 35 t/ha, na kedlubny, plodovou zeleninu 20 – 30 t/ha hnoje, zaorání zelené směsky (zelené hnojení)
N- dusík
Deficit – na starších listech – žluté, bledé
Rostliny vyžadují obě formy N (NO3 – více, NH4 – méně) – nelze hnojit jen NH+4
Pro košťálovou zeleninu – prevence nádorovitosti – dusíkaté vápno – 3 týdny před výsadbou
Zeleniny s dlouhou vegetační dobou – NH4NO3 – není tak vyplavováno
Pro hnojení – stanovím v půdě N min. (příslušné rostliny) (NO3- + NH4+) N min. x 4,5 (odběr do h = 30 cm) v kg/ha (odběr do h = 60 cm)
P- fosfor
Podporuje růst kořenů
Deficit – na starších listech – červenofialová barva na spodní straně listů
Teplota půdy ovlivňuje přijatelnost
Rostliny lépe přijímají P z roztoku než z půdy
K- draslík
Zvyšuje odolnost proti mrazu, skladovatelnost, obsah cukru
Deficit – chloróza – světle žluté okraje listů
Zelenina je citlivá na Cl -(plodová zelenina, cibuloviny) síranová forma K hnojiva
Kromě celeru - nevadí mu celerová forma, také saláty
Mg- hořčík
Chlorózy na starších listech
Zelenina je náročná na Mg
Mikroelementy
Mo – květák, zelí, luskoviny (náročné), deficit – na mladých rostlinách – hnědnutí růžic
B- bor– košťáloviny, celer – duté bulvy, zahnívání, vyslepnutí květáku
Mn- mangan– chloróza, u rajčat – špatná násada květů
Cu- měď – luskoviny
Nedostatek N-dusíku
Vliv na výnos, ale i kvalitu
Špenát – výnos se zvyšuje do 200 kg/ha N, klesá
Obsah sušina, vitamínu C se zvyšuje do 100 kg/ha, klesá
Obsah volných aminových kyselin, kyselých šťáv, NO3- - stoupá se zvyšujícími se dávkami N
Zelí – zvyšuje se N – vyšší výnos, vyšší hustota hlávek, nižší podíl hlávek I. jakosti
1. organické hnojení – bioganic – 100% přírodní hnojivo, z různých výkalů (slepičí, hovězí, …), zpracované při teplotě 60°C biofermentace
N 1 – 3% v sušině
P 1%
K 2%
PH 6,5 – 7,5
C : N = 15 – 20 : 1
Rozmetá se před setím, sázením, zapraví se
Pro půdy vyčerpané na zvýšení organického podílu (asi 1kg/m2)
2. organickominerální hnojiva – 50% trusu + další živiny v minerální formě – BIOFYT (granule), BIOFORM (tablety)
3. minerální hnojiva – Wuxal calcium – 16% N, 24% CaO
zeleniny s nedostatkem Ca – rajčata – nekrózy
Plantacote – 4M, 6M, 8M (měsíců) (při teplotě 20°C) – granule z pomalu působícím hnojivem
Nedochází k zasolení (postupné uvolňování živin), dodávám všechny živiny
N 15%, 10% P2O5, 15% K2O, 2% MgO + mikroelementy
Plantosan – působí 8 – 10 týdnů (1,5 – 2 kg/m3)
4. hydrohnojiva – rozpustné v H2O – POLYFEED, MULTI K, KRISTALON (modrý 6 + 12 + 36 + 3) – koncentrace 1 g/l (bílý 19 + 6 + 20 + 3)
HYDRPLUS – hnojivo se stopovými prvky (B, Mo, …)