Nároky jednotlivých skupin zelenin

 

Košťáloviny:

  • Rovnoměrnost
  • 2 nižší dávky po výsadbě
  • Později týdně 20-25 mm
  • Květák vysoce citlivý (4 a 7 denní interval)
  • Hlavní závlahové období- narůstání hlávek, tvorba bulev, formování růžic

 

Listová zelenina + mělká kořenová zelenina:

  • Časté a menší dávky (každé 3 – 4 dny)
  • 1-3 týdny po výsadbě nejvíce vody, pak 2 – 3 týdny před sklizní
  • 10 – 15 mm v týdenních intervalech

 

Kořenová zelenina:

  • Nejnáročnější celer
  • Důležitá závlaha na počátku vegetace
  • Optimální dávky 20-30 mm, omezit zálivku při zakořeňování
  • Ředkvičky 10-15 mm dávky

 

 Plodová zelenina:

  • Paprika – po výsadbě přestávka pro hlubší kořeny, pak když kvete a objevují se první plody (za 7 – 10 dní 10 – 15 mm)
  • Rajčata podobně při dozrávání plodů, kapková (lepší) nebo podmokem. Jsou samosprašná, při vyšší vlhkosti vzduchu je znemožněno opylení (mulčování ve fóliovnících)
  • Okurky – víc vody a nepřevlhčená půda, opatrné zavlažování, (20 – 30 mm po 5 – 10 dnech)

 

 

Cibuloviny:

  • Cibule, 1 – 3 dávky = startovací
  • Pór – pravidelně 15 – 25 mm

 

Luskoviny:

  • Většinou se nezavlažují
  • Před kvetením 2 – 4 dávky a při tvorbě lusků (15 – 20 mm)

 

 Výhody automatického zavlažování

Úspora vody, vyšší rovnoměrnost závlahy, kratší doby závlahy, závlaha v nočních hodinách