Novinky v sortimentu osiva a péči o zeleninu

02.04.2013 15:56

Společnost Semo a. s. působí na českém trhu bezmála 20 let. Mezi její ústřední činnosti patří šlechtění, množení a prodej osiva zeleniny, květin, léčivých a aromatických rostlin. Svůj široký sortiment a jeho novinky představuje firma tradičně na pravidelných odborných seminářích.


Jedna z dalších odborných přednášek proběhla 8. prosince loňského roku ve Strakách u Nymburka. Ve středočeské obci byl seminář pro klienty společnosti uspořádán již potřetí. Hlavní přednáškový blok byl věnován odrůdám plodin společnosti Semo, následně vystoupil také Ing. Jaroslav Rod, CSc. s příspěvkem týkajícím se zdravotního stavu cibulové zeleniny u nás nebo Štěpán Hluchý z Biocont Laboratory, spol. s r. o. s přednáškou o možnostech biologické ochrany rostlin. Za společnost Semo vedli přednášku ředitel společnosti Ing. Jan Prášil a obchodní manažer pro profesionální trh Ing. Vladislav Janeček. Po zopakování základních informací o činnosti společnosti a přednostech osiva z její produkce byly představeny odrůdové novinky zeleniny pro následující roky a také byly vyzdviženy odrůdy starší, ale kvalitní a stále oblíbené. Zástupci společnosti také zdůraznili dodávání osiva jak pro standardní hobby, tak pro profesionální trh v odpovídající kvalitě.

Okurky
Z okurek nakládaček patří mezi dlouhodobě nejoblíbenější například odrůda ´Blanka F1´, jež má vysoký stupeň tolerance k plísni okurkové, má velmi bujný vzrůst a dobře regeneruje. Také velmi dobře snáší horší klimatické podmínky – nižší i vysoké teploty s relativním nedostatkem vláhy. Velmi raná odrůda ´Bohemia F1´ je středního vzrůstu, je taktéž vysoce odolná k plísni okurkové, geneticky nehořká a její plody jsou delší, štíhlé a tmavozelené. Novinkou roku 2010 byla odrůda ´Iwonna F1´, která byla původně vyšlechtěna pro polský trh. Tato nakládačka je ideální pro výrobu kvašáků – absorbuje dobře nálev, ale měkne postupně. Její plod je tupý, dlouhý a pevný. Velmi populární je odrůda typu Multifruit ´Charlotte F1´ s delšími, štíhlými plody a slabším vzrůstem. Doporučuje se především pro intenzivní způsoby pěstování s využitím kapkové závlahy.
Ze salátových okurek patří mezi oblíbené například odrůda ´Cheer F1´, která je vhodná pro pozdní setí, má razantní nástup do sklizně a její plody mají tvrdou slupku a jsou dlouhodobě skladovatelné. Tvrdá slupka přináší také další výhodu – porost této odrůda není přitahován škůdcem klopuškou. Novinkou roku 2011 mezi salátovými okurkami byla odrůda ´Avantgarde F1´, jejíž plody tmavě zelené barvy jsou velmi dlouhé, mají výbornou chuť a rostliny jsou vhodné pro pěstování ve sklenících nebo fóliovnících. Dlouhoplodá odrůda ´Superstar F1´ je středního vzrůstu a velmi dobře obrůstá i při intenzivním řezu. Její plody jsou dlouhé 25–30 cm, mají tmavě zelenou barvu a jsou mírně žebernaté. Tato okurka je vhodná pro jarní i letní rychlení ve sklenících nebo fóliovnících. Novinkou posledních let je ´Orca F1´, jejíž plody jsou dlouhé 37–40 cm. Rostlina je středně vzrůstná, obrůstá dobře při intenzivním řezu a je velice výnosná. Tato odrůda je vhodná pro jarní a podzimní rychlení ve sklenících nebo fóliovnících. Společnost Semo dále pro rozšíření svého sortimentu připravuje novou odrůdu s názvem ´Cora F1´, jedná se o okurku japonského typu, jejíž plody jsou dlouhé, tmavozelené a mají výborné skladovací schopnosti.

Papriky
Papriky jsou ústřední komoditou společnosti, jejich šlechtění má ve firmě dlouhou tradici a vyšlechtěno bylo mnoho odrůd. Z těch nejzajímavějších jmenujme například velmi ranou odrůdu ´Rafaela F1´, která má těžký jehlancový plod se silnou stěnou a tím je vhodná na konzervaci nebo pečení. Paprika je velice výnosná a plody se mohou sbírat i ve fázi zelené barvy. Novinkou roku 2010 byla odrůda ´Raduza F1´, jedná se o ranou odrůdu s širším, těžkým jehlancovým plodem se silnou stěnou. Rostliny jsou vyššího vzrůstu, mají velmi vysoký výnos a i plody této odrůdy se mohou sbírat již ve fázi zelené barvy. Velmi ranou odrůdou je ´Lungy F1´, která se řadí do světle zelených jehlancových paprik. Plod má silnou stěnu a sklízí se jak ve fázi zelených, tak i červených plodů. Mezi paprikami smetanové barvy zmiňme například odrůdu ´Amyka F1´, jež je velmi raný hybrid a sklízí se v technické zralosti. U této odrůdy se podařilo šlechtěním dosáhnout naprosté eliminace nežádoucích antokyanových skvrn. Pro rozšíření sortimentu v roce 2012 byla vyvinuta odrůda ´Radmila F1´ – raná paprika se širším plochým jehlancovým plodem, vhodná pro zelenou i červenou sklizeň.
Z paprik s menšími plody nabízí Semo například polopozdní odrůdu ´Hamík´, sladkou, lahůdkovou baby papriku typu jalapeňo. Plody této odrůdy jsou menší, chutné a téměř bez semen. Novinkou je odrůda ´Tamina F1´, která je nízkého vzrůstu a má plody rajčinového typu. Nová je také odrůda ´Semaroh´ – typ tzv. beraní roh. Její plody jsou delší a silnostěnné. V sortimentu paprik je samozřejmě v nabídce také mnoho odrůd pálivých paprik. Mezi nové patří ´Ohnivec´ – velmi ostrá paprika typu beraní roh, s delšími, na řezu téměř kulatými plody. Tato paprika je velice výnosná, její plody jsou určeny pro sterilaci i přímý konzum v technické i botanické zralosti. V sortimentu nejsou opomenuty ani okrasné papričky, vhodné do květináčů nebo plošných výsadeb. Plody okrasných papriček jsou vyšlechtěny do rozmanitých tvarů i barev. Zákazník si může vybrat odrůdy kompaktního či vyššího vzrůstu.

I pro malé trhy
Rozvoj farmářských trhů a dalších alternativních prodejních nástrojů v České republice nahrává také prodeji či rozšiřování nabídky nezvyklých a běžně hůře prodejných druhů zeleniny. Z cibulí je to například ´Elista´, jarní odrůda s netradičním, podlouhlým, tupě zakončeným tvarem plodu. Slupka cibule má bronzovou barvu a odrůda je dobře skladovatelná. Cibule je svým tvarem ideální pro krájení na kolečka. Pro menší pěstitele je určena také pozdní odrůda ´Agostana´ se stříbřitě bílou barvou slupky. Tvar plodu je kulovitý a cibule je určena pro přímou spotřebu, krátkodobé skladování nebo průmyslové zpracování. V sortimentu cibulí se společnost Semo nově zaměřila také na sazečku. Od sezóny 2010 je v nabídce odrůda ´Dagmar´, u níž pěstitelé oceňují velmi brzkou sklizeň. Pro letošní rok je připravena také nová odrůda ´Welina´ – polopozdní sazečková odrůda s vysokými výnosy a dobrou odolností k vykvétání, zároveň je vhodná i na delší skladování.
Šlechtění česneku bylo v dřívějších dobách z důvodu vysoké zahraniční konkurence a nezájmu o český výpěstek zastaveno. Se zvyšujícím se zájmem o tuto plodinu na českém trhu se začal česnek opět šlechtit a pro rok 2012 je již pro pěstitele připravena dostatečná zásoba sadby. Prozatím je v nabídce poloraný paličák ´Karel´, jehož cibule mají hmotnost 90 až 110 gramů. Cibule obsahuje šest až sedm stroužků a je silně aromatická. Odrůda vyniká vysokým výnosem v suchých i vlhčích obdobích a výbornou skladovatelností. Specialisté společnosti Semo mají v plánech do budoucna vyšlechtění také svazečkového česneku.
Pro menší trhy je určena také například odrůda mrkve typu Chantenay ´Chamare´ s plodem kratším, širším, šťavnatým, o délce 13–15 cm. Odrůda je určena k přímému konzumu nebo na průmyslové zpracování, zejména výrobu džusů. Pro svou žlutou barvu je ideální do salátů pozdní odrůda ´Táborská žlutá´, která je vysoce výnosná a dobře skladovatelná. Novou odrůdou v sortimentu mrkví je odrůda typu Nantes ´Anina´, určená pro pěstitele dodávající na široký trh. Její kořeny jsou dlouhé, válcovité s tupým zakončením. Mezi její přednosti patří výborné vnější i vnitřní vybarvení kořenů a jejich hladký povrch. Mrkev je velmi vhodná pro přímý konzum i dlouhodobé skladování.

Nejen přehlídka odrůd
Semo je také výhradním distributorem osiv nizozemské společnosti Pop Vriend, z jejíhož sortimentu nabízí především osiva cukrové kukuřice, špenátu a fazolek. Na českém trhu společnost zastupuje ještě japonskou firmu Takii, která se specializuje především na osiva hlávkového a pekingského zelí, ostatních košťálovin, cibule a květin.
O možnost biologické ochrany rostlin promluvil k závěru odborného semináře Štěpán Hluchý ze společnosti Biocont Laboratory. Z nabídky jejich přípravků doporučil například PREV-B2 – kapalné listové hnojivo s obsahem bóru. Přípravek dále obsahuje za studena lisovaný pomerančový olej, jehož obsah terpenů narušuje povrchovou ochrannou strukturu škodlivého hmyzu, jako jsou molice, mšice nebo třásněnky. Navíc přípravek vysušuje mycelium padlí. PREV-B2 se neaplikuje při silném slunečním svitu a je bezpečný pro opylovače. Jeho použití je doporučováno u rajčat, paprik, ale i ovocných dřevin nebo vinné révy. Prostředek Alginure zase slouží pro posílení odolnosti rostlin proti houbovým chorobám – po jeho aplikaci dochází v rostlině ke zvýšení látek, které zvyšují obranyschopnost rostlin proti houbovým chorobám. Alginure působí jak preventivně, tak kurativně a používá se proti plísni bramborové nebo plísni u dalších zelenin (cibule, okurky, košťáloviny), ale také proti plísni révy a padlí na jahodách. Odolnost rostlin proti padlí a plísni šedé (Botrytis cinerea) zvyšuje pomocný prostředek VitiSan, jenž způsobuje změnu pH na listech a tím brání klíčení spór a omezuje růst mycelia padlí. Přípravek se aplikuje postřikem a využívá se preventivně především na padlí okurkové, plíseň šedou nebo padlí révy a padlí nebo strupovitost u jádrovin.

Text Jana Klečková

vložil Jílek Arnošt (13.1.2012)